Vechten voor iets is beter vol te houden dan vechten tegen iets

Veel mensen stoppen meer tijd en energie in wat ze níet willen, dan in hetgeen ze wél willen. Je vecht dan tegen iets, in plaats van voor iets. De vraag is: wat is het verschil en wat creëer je dan?

Het is een hele menselijke neiging om jezelf vooral te beschermen tegen datgene wat je het liefst wilt vermijden: het onder ogen zien van fouten of van een ontluisterende realiteit en het onderkennen van lastige of pijnlijke zaken (waaronder ook je eigen nalatigheid, tekortschieten, onverantwoordelijkheid etc). Het onbedoelde effect van al dat ‘proberen te voorkomen’ is dat je daar moe van wordt en juist daarop leegloopt. Want je vecht dan tegen ‘wat er is’, in plaats te vechten voor ‘hoe je het zou willen dat het is’.

In het algemeen geldt dat wanneer het niet zo gaat als je wilt, de neiging op de loer ligt om daar tegen te gaan vechten. Goed beschouwt kost dit altijd meer energie dan dat je iets vindt om voor te vechten. Wanneer je tegen iets vecht, probeer je invloed uit te oefenen op iets wat al in een eerder stadium heeft geleid tot de huidige realiteit. Daardoor vecht je niet alleen tegen iets wat al gecreëerd is, het zorgt er ook nog eens voor dat je die energie niet steekt in wat je wel wilt creëren. Je focus heeft de verkeerde afslag genomen.

Mag je dan niet meer tegen iets zijn, over iets klagen, roddelen, of cynisch en sarcastisch zijn? Natuurlijk wel, want hierdoor herkennen en delen we vaak juist die onderwerpen waar we ons betrokken bij voelen. Maar het is de kunst om daar niet in te blijven hangen, maar te herkennen dat iets je aangaat. Door juist dan de vraag te stellen waar je wel invloed op hebt, kun je je aandacht richten op kleine dingen die wel werken (of de vraag te vinden die aanzet tot het juiste onderzoek om te doen wat nodig is).

Klagen is dan ook niets anders dan onhandig wensen. Zie dat onder elke klacht een positieve behoefte ligt. Voor alles wat je niet wilt, ligt ook verborgen wat je wel wilt. Stop met jezelf te vermoeien met bemoeien (waar je geen invloed op hebt) en durf jezelf te bepreken tot wat gaat werken (waar je wel invloed op hebt).

Hoe zou ons leven er uit zien wanneer we minder zouden vechten tégen allerlei zaken en deze energie zouden aanwenden om te vechten voor wat we wél willen? Hoe zou de wereld eruit zien, wanneer elk vechten tégen, getransformeerd wordt naar een vechten vóór?

0
 in Blogs

Comments